Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π 14--9-2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.
Πειραιάς 14/9/2016

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π απευθύνεται σε  όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ & ΙΙΙ προκειμένου να ενημερώσει  για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με τη ΣΣΕ και τη θεσμοθέτηση Βαρέων και Ανθυγιεινών  Ένσημων (ΒΑΕ).
Η κυβέρνηση με τους θεσμούς διαπραγματεύεται αλλαγές που θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας,  13ος-14ος μισθός και επιδόματα, το δικαίωμα στους αγώνες, η συνδικαλιστική δράση. Συζητούν για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη θεσμοθέτηση του αντιδραστικού lockout. Στόχος τους να πάνε τους μισθούς μας στα τάρταρα για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Σ’ αυτές τις συνθήκες δίνουμε τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ στις προβλήτες της ΣΕΠ. Χρειάζεται να παλέψουμε μαζί με τους εργαζόμενους να σταματήσουμε τα νέα μέτρα που θα επηρεάσουν και τους εργαζόμενους στο λιμάνι. Να παλέψουμε όλοι οι χώροι να έχουν ΣΣΕ.

Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Όλοι μαζί μπορούμε συσπειρωμένοι στο σωματείο μας.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υπάρχουν τα παρακάτω ανοικτά θέματα γύρω απ βασικούς όρους της ΣΣΕ.
Παρά την επιμονή του σωματείου μας, η ηγεσία της ΣΕΠ ΑΕ και της China Cosco Corp. αρνούνται επιδεικτικά να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σωματείο μας για την υπογραφή της ΣΣΕ. Αναθέτουν την ευθύνη στη DIAKINISIS PORTκαι τους εργολάβους, οι οποίες όταν δυσκολεύονται επικαλούνται το κίνδυνο να χαλάσει η σύμβαση μεταξύ της ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ και της ΣΕΠ ΑΕ. Στόχος τους να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, να μας κάνουν συνένοχους. Να βάλουμε πλάτη για τα συμφέροντα  και τα κέρδη της εταιρείας.
Η DIAKINISIS PORTαποφεύγει να δεσμευτεί για τα εξής:
α) Στον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο όλοι οι εργαζόμενοι θα γίνουν πλήρης απασχόλησης, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τη φιλοσοφία της εταιρείας,  την ίδια στιγμή που υπόγραψε σύμβαση με τη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ για τη κάλυψη πρόσθετων αναγκών και προσλαμβάνει εργαζόμενους  με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
β) Επιμένει στον διαχωρισμό εργαζομένων που απασχολούνται στην ίδια ειδικότητα.Το σωματείο μας έχει ξεκαθαρίσει μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και έχει καταθέσει πρόταση για ίδιο μισθό για κάθε ειδικότητα με τις διαφοροποιήσεις να προκύπτουν απ τις 3ετίες.
Το σωματείο μας εδώ κι ένα χρόνο έχει γνωστοποιήσει σε όλους τους εργαζομένους τα μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και ενημερώσεις των εργαζόμενων με βάση το οποία ορίζονται βασικά ημερομίσθια-μισθοί, επιδόματα επικινδυνότητας, επιδόματα χειρισμού γερανογέφυρας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας, Σαββάτων και αργιών.
Πολιτική της εταιρείας είναι οι μισθοί και η μετατροπή των εργαζόμενων σε πλήρη απασχόληση να συνδέονται με τη παραγωγικότητα. Πράγμα που οδηγεί μαθηματικά στην εντατικοποίηση της εργασίας, στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
Τονίζουμε ότι είναι υποχρέωση και δέσμευση των εργοδοτικών εταιρειών η μεταφορά των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα στα νοσοκομεία, να γίνεται πάντα με ασθενοφόρο. Όπως ακόμη και η τήρηση των προγραμμάτων με τη παροχή των υποχρεωτικών ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους.
Για τα ΒΑΕ για την ειδικότητα των λιμενεργατών η ηγεσία των Υπ. Εργασίας παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΙΚΑ γνωμοδοτεί και αναγνωρίζει τα ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ,  περιμένει την απόφαση και της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για τα ΒΑΕ. Ξεκαθαρίζουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι δεν ανεχόμαστε καμιά κοροϊδία και κανένα πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες μας. Απαιτούμε την άμεση ένταξη του επαγγέλματος μας στα ΒΑΕ.

‘Οσον αφορά τα διπλώματα και τις άδειες των χειριστών μετα από παρεμβάσεις του σωματείου προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, τους εργοδότες και τις περιφέρειες βρέθηκε λύση ωστε να εκδοθούν τα διπλώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα απο πίεση του Σωματείου ικανοποιήθηκε και αυτό το αίτημα

Αντιπροσωπεία του ΔΣ του σωματείου θα πάρει τις απαντήσεις της εταιρείας τις ερχόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει ΓΣ για την οποία θα ενημερωθείτε.

Καλούμε όλους του εργαζομένους σε συσπείρωση γύρω απ΄ το σωματείο μας, να  δυναμώσουμε με νέα μέλη, να διεκδικήσουμε:

§  Υπογραφή ΆΜΕΣΑ Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων
§  Ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων απ’ τη πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία
§  Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για όλους εργαζομένους.
§  Μετατροπή όλων των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
§  Διασφάλιση των όρων υγιεινής και Ασφάλειας
§  Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κανείς μόνος του. Συσπειρωνόμαστε δυναμώνουμε το σωματείο μας. Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας  με όλες τις μορφές πάλης

Εκ  μέρους του Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου