Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π 4-4-2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.

Πειραιάς 4 Απρίλη 2017

Συνάδελφοι,

            Σε μια περίοδο που το σωματείο μας κλιμακώνει τη δράση του για αυξήσεις σε μισθούς και υπογραφή ΣΣΕ, για αναγνώριση των ΒΑΕ στους λιμενεργάτες, για Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, για καθιέρωση της 5άρα πόστας, για τη μετατροπή των εκ περιτροπής σε πλήρους απασχόλησης οι ανακοινώσεις της Cosco και της ΣΕΠ ΑΕ για τη κερδοφορία του λιμανιού είναι προκλητικές. Η ΣΕΠ ΑΕ αύξησε τη κερδοφορία της για το προηγούμενο έτος κατά 8.7 % στα 31,4 εκ. δολάρια με αύξηση 14.4% στη διακίνηση container, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2017 παρουσιάζεται αύξηση 2.8%. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες μας θεωρούν υπερβολικά τα αιτήματα των εργαζομένων για αύξηση στους μισθούς, για υπογραφή ΣΣΕ και μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας και μάλιστα έχουν το θράσος να λένε ότι σε όποιον εργαζόμενο δεν αρέσει μπορεί να φύγει και να του δώσουν και διπλή αποζημίωση.Οι εποχές τραμπουκισμού και τρομοκρατίας πέρασαν και πάνε. Είναι προκλητικά τα κέρδη που παρουσιάζουν, κέρδη που δημιουργούνται απ τον δικό μας ιδρώτα, τα δικά μας σακατεμένα κορμιά, απ’ την εντατικοποίηση της εργασίας και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Και για να προλάβουμε τους καλοθελητές όλοι γνωρίζουν ότι οι εταιρείες αυτές είναι νύχι – κρέας.

            Ενώ αναμένονται και οι τελικές διατυπώσεις των θεσμών και κυβέρνησης για το αφορολόγητο όριο, lock out, τη απαγόρευση των αγώνων  που θα αποτελέσουν νέο πλήγμα στη ζωή μας.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο πραγματοποιήσαμε και την κινητοποίηση από κοινού με τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο των Ναυπηγοξυλουργών, όσον αφορά το αίτημα μας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και  ότι πρέπει να καθιερωθούν αντί των ατομικών, η απάντηση του υφυπουργού Κου Πετρόπουλου ως «πόντιος Πιλάτος» για τις ευθύνες της κυβέρνησης του,  ήταν θα χαρεί ιδιαίτερα να πετύχουμε στους αγώνες μας, ενώ  για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιενά Επαγγέλματα μας είπε αρχικά ότι παρά την αρχική γνωμοδότηση του ΙΚΑ για την ένταξη μας πρέπει να έρθει κι άλλη επιτροπή που θα καταλήξει αν οι προβλήτες βλέπουν θάλασσα. Μετά λοιπόν το πρώτο εγκεφαλικό που πάθαμε μας κλείσανε συνάντηση με μια επιτροπή στο Υπουργείο Εργασίας η οποία εν πολλοίς μας είπε οτι οι προβλητες ΙΙ και ΙΙΙ σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν είναι λιμενική ζώνη αλλά λιμενική εγκατάσταση και δεν μπορούμε να ενταχθούμε στα ΒΑΕ αν αυτό δεν αλλάξει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες δίνουν γη και ύδωρ στα μεγάλα μονοπώλια όπως η Cosco, και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βαφτίζουν το λιμάνι όπως τους βολεύει. Το δικαίωμα μας για αξιοπρεπή εργασία, η αναγνώριση των ΒΑΕ θα αποτελέσει «ζημιά» για τα κέρδη της Cosco-ΣΕΠ-Διακίνησης. Σε μια περίοδο που με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους φορτοεκφορτωτές εξαιρεί τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων λιμανιών της χώρας που είναι φιλέτα προς παράδοση. Μας θέλουν φθηνούς εργάτες για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, για να βελτιώσουν την «ανταγωνιστικότητα» τους. 

Δεν πρέπει συνάδελφοι ούτε να γελάσουμε ούτε να τα πάρουμε χαλαρά. Η οργή και η αγανάκτηση για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες μας, να μετατραπεί σε οργάνωση με μαζικοποίηση του σωματείου μας, για οργάνωση της μάχης για αυτά που δικαιούμαστε. Το πολύ το σκύψιμο θα γίνει μόνιμη καμπούρα,κανένας εργάτης μόνος του και κανένας συνάδελφος έξω από το σωματείο.

            Η Γ.Σ. που πραγματοποίησε το Σωματείο λοιπόν αποφάσισε να αναπτύξει το εξής σχέδιο δράσης.

1.      Κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της Cosco με ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

2.      Συμμετοχή του Σωματείου και όλων των συναδέλφων στη Πανελλαδική Απεργιά της 1ης ΜΑΗ

3.      Συμμετοχή του Σωματείου στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στο Πειραιά μαζί με άλλα σωματεία του Πειραιά στις 7 Απριλίου στις 18:30 στη πλατεία Καρα’ι’σκάκη

4.      Περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης

Η κλιμάκωση του αγώνα θα γίνει μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ θα προετοιμάσουμε και κινητοποίηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Και να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο: κανένα διάλλειμα, καμία 5μελή πόστα έστω και ως έξτρα, κανένα πρόγραμμα εργασίας, κανένα ασθενοφόρο, καμία αύξηση ή πλήρης απασχόληση δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν το σωματείο. Και αυτά τα λέμε για τους εργαζόμενους που μπαίνουν τώρα για δουλειά και δεν ξέρουν πως ήταν η κατάσταση πριν. Την ίδια στιγμή που τα «παπαγαλάκια τους» λένε πως πρέπει να μείνουν  μακριά από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ – ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ


ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΚΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου